Nieuws & evenementen

GRTB 2015 julkaistaan marraskuussa

October 14, 2015

GRTB-Netherlands

The Global Retail Theft Barometer on The Smart Cube -tutkimusyhtiön toteuttama barometri, joka toteutetaan tänä vuonna 14. kerran. Vähittäiskaupan hävikin ja myymälävarkauksien osuutta tutkitaan globaalisti yli 20 maassa Euroopan, Etelä- ja Pohjois-Amerikan alueilla sekä Aasiassa. Tutkimuksen toimeksiantaja on Checkpoint Systems Inc.

Euroopassa myymälävarkaat iskevät usein isoimpiin marketteihin, kosmetiikan erikoisliikkeisiin, halpahalleihin sekä rautakauppoihin. Varkaiden matkaan lähtee merkkiasusteita, työkaluja, matkapuhelinten oheistuotteita, kosmetiikkaa sekä kalliimpia liha- ja juustotuotteita.

Suomen kokonaishävikki Euroopan suurin

Viime vuoden tutkimuksessa kävi ilmi, että Suomessa kokonaishävikin osuus on suurin Euroopan alueella, eli 1,39 % myynnistä, kun keskiarvo Euroopassa on 1,13 %. Hävikistä 40 % on myymälävarkauksien aiheuttamaa, 30 % henkilöstön aiheuttamaa ja vahingoittuneista tuotteista hävikkiä kertyy noin 10 %.
Varkauksia vastaan tehdään jatkuvaa hävikinestojärjestelmien tuotekehitystyötä ja nykyään maailmanlaajuisesti noin 50 % hävikinestoon käytettävistä välineistä on hälytintarroja ja vaatteisiin kiinnitettäviä kovahälyttimiä sekä tuotesuojausportteja. Lisäksi arvokkaita kosmetiikka- ja elektroniikkatuotteita voidaan koteloida tai suojata niitä erilaisilla kaapelilukoilla ja spider-hälyttimillä.